Nordens bästa priser | 100% nöjd kundgaranti | Snabba leveranser | 5/5 Stjärnor på pricerunner

Vad orsakar håravfall?


Hårförtunning kan inkludera åldrande, dina gener, skiftande hormoner och din kost. Lär dig vad mer som kan spela en roll.

Oavsett om du är kvinna eller man är det normalt att ditt hår blir tunt när du blir äldre, enligt Cleveland Clinic. Men i vissa fall kan håravfall vara ett symptom på ett underliggande tillstånd eller hälsoproblem. Här är några saker som kan få ditt hår att tappa sin fyllighet.

Dina gener.

Dessa spelar en nyckelroll i manlig eller kvinnlig skallighet, som är en vanlig del av åldrande. Om du är kvinna kan ditt hår bli tunnare totalt sett, men tillståndet kommer sannolikt inte att få ditt hårfäste att avta eller orsaka skallighet. Om du är en man kan ditt hår bli tunt nära toppen av ditt huvud, och det är mer sannolikt att du har ett tillbakadragande hårfäste och att du blir skallig.

Påfrestning.

Vissa stressiga händelser kan få ditt hår att se tunt ut - ibland ett par månader efter den stressiga situationen. Det är ett tillstånd som kallas telogen effluvium, och ditt hår växer vanligtvis tillbaka av sig självt. Triggers för stressinducerat håravfall kan inkludera:

Förlossning, Kirurgi, Sjukdom eller feber eller att förlora en älskad.

Oregelbundenheter i sköldkörteln.

Din sköldkörtel reglerar ämnesomsättning, tillväxt och många kroppsfunktioner. Om din sköldkörtel inte fungerar korrekt kan det orsaka håravfall.

Din kost.

 Att inte få i sig tillräckligt med vissa näringsämnen från maten kan också spela en roll. Dietist och nutritionist Erin Kenney säger att näringsbrister är en av de främsta orsakerna till håravfall som hon ser i sin privata praktik. Dessa brister inkluderar att man inte får tillräckligt med protein och låga nivåer av järn eller D-vitamin.

Tillbakadragna frisyrer.

Hästsvansar, flätor, cornrows och andra stilar som drar i dina lockar kan tunna ut ditt hår i områden där draget är tätast. Du kan förhindra skador och håravfall genom att lossa upp stilen och ändra den efter 2-3 månader, enligt en artikel från 2018 av American Academy of Dermatology Association med titeln "Hairstyles That Pull Can Lead to Hair Loss."

 

Behandling och förebyggande av hårförtunning:

Ju tidigare du tar itu med symtomen på håravfall, desto mer sannolikt är det att du förhindrar oåterkalleliga skador.

Hårfiber är ett fantastiskt komplement till dig som känner dig tunnhårig!