Nordens bästa priser | 100% nöjd kundgaranti | Snabba leveranser | 5/5 Stjärnor på pricerunner

Vad är Alopeci? Allt du behöver veta om fläckvis tunnhårighet


Vad är Alopeci?

Alopeci är det medicinska ordet för håravfall och är en autoimmun sjukdom, som finns i olika typer. Alopecia areata, som innebär fläckvis håravfall och Alopecia totalis, vilket ger förlust av allt huvudhår. Medan Alopecia universalis innebär förlust av allt hår, även all kroppsbehåring. 

I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om Alopeci. Vad det är, vilka olika typer det finns, vem som kan drabbas och vad det finns för hjälp att få. 

Hur uppstår Alopeci

Det är fortfarande inte helt klarlagt vad som framkallar sjukdomen. Men enligt de senaste studierna tyder mycket på att Alopeci sannolikt är en autoimmun sjukdom. Sjukdomsförloppet uppstår då kroppen bildar antikroppar mot någon del av hårsäcken, vilket blir som en slags allergi mot sig själv. Hårstråna går då in i en så kallad vilofas. Under vilofasen växer inte hårstråna. Vilofasen kan vara i 6-12 månader, men ibland längre. Notera att under vilofasen är hårrötterna inte förstörda, utan bara “vilande”. Huden i det drabbade området är fortsatt helt normal, utan varken rodnad eller irritation under viloperioden.

Alopeci är en så kallad “godartad åkomma”, vilket innebär att den drabbade inte får några fysiska besvär, utöver att tappa hår. Men det betyder även att sjukdomen inte påverkar livslängden och inte heller är smittsam. Med det sagt så är ärftligheten när det kommer till håravfall mycket stor. 

Vilka olika typer av Alopeci finns det?

Alopeci finns i primärt tre olika typer:
Alopecia areata, som innebär fläckvis håravfall.
Alopecia totalis, vilket ger förlust av allt huvudhår.
Alopecia universalis innebär förlust av allt hår, även all kroppsbehåring.
Läs mer om de olika typer nedan.

Alopecia areata - fläckvis håravfall

Areata är den mildaste varianten av Alopecia, då den som drabbas enbart får fläckvis håravfall. Fläckarna som uppstår vid Alopecia areata brukar i regel vara runda eller ovala i formen, men utöver det så varierar det kraftigt från person till person hur det uppenbarar sig. 

En del av de drabbade får en stor kal fläck mitt på huvudet, medan andra får flertalet centimeterstora fläckar över hela hjässan. Samtidigt som andra kan få kala fläckar i skägg, ögonbryn, ögonfransar och/eller annan kroppsbehåring. Det varierar helt enkelt i antal, storlek och placering när man drabbad av sjukdomen.

Alopecia totalis - förlust av allt huvudhår

De som drabbas av Alopecia totalis tappar allt sitt hår på huvudet. Då pratar vi inte bara om hjässan, utan även ögonbryn, ögonfransar, skägg, mustasch och all annan behåring som finns på huvudet. Ca 5 % av de som drabbas av Alopecia areata utvecklar antingen den här sjukdomen eller Alopecia universalis. Har du drabbats av Alopecia totalis är chansen för återväxt mindre än vid Alopecia areata.

Alopecia universalis - förlust av allt hår

Sjukdomen Alopecia universalis är den svåraste formen av Alopeci och innebär att den drabbade tappar allt hår på hela huvudet samt allt hår på hela kroppen. D.v.s drabbas du av Alopecia universalis förlorar du allt hår du har. Ca 5 % av de som drabbas av Alopecia areata utvecklar den här sjukdomen eller Alopecia totalis. När du drabbas av Alopecia universalis är risken för utebliven återväxt större än vid Alopecia areata.

Vem får Alopecia och hur vanligt är det?

Alla kan drabbas av Alopecia, oavsett ålder och kön. Det är lika vanligt hos kvinnor som hos män. Dock utvecklar 60 % av de drabbade sjukdomen före 30 års ålder. I Sverige räknar man med att 190 000 människor är drabbade av sjukdomen, men det spelar inte heller någon roll var man bor, hela världen är drabbad.

Vad händer när man drabbas av Alopeci?

Att drabbas av Alopeci innebär att du tappar håret. Men hur mycket och var på kroppen du drabbas skiljer sig åt. De flesta som drabbas av Alopeci tappar inte allt sitt hår, utan får kala fläckar. De kala fläckarna kan antingen försvinna med tiden eller komma och gå under perioder. Men en liten andel, ca 5 % av de drabbade utvecklar med tiden Alopecia Totalis eller Alopecia Universalis. Drabbas man av dessa tillstånden, då är tyvärr chansen till återväxt inte lika stor.

 

Vad ska jag göra om jag tror att jag drabbats?

Förloppet börjar oftast med en liten kal fläck på huvudet. Har du börjat tappa mycket hår eller känner dig orolig kan du alltid vända dig till en vårdcentral för att få en diagnos ställd. Man tar inga prover för att fastställa sjukdomen, utan det görs enbart på det “kliniska utseendet”, d.v.s. hur det drabbade området ser ut.

Botemedel och behandling för Alopeci

I dagsläget finns det tyvärr inget botemedel mot Alopeci, då varken den behandling eller medicinering som finns fungerar vidare effektivt. Vanligtvis brukar håret återkomma spontant efter 1-2 år, men risken för nya fläckar finns fortfarande kvar. 

Det du då kan göra är att använda hårfiber, för att få det kvarvarande håret att se både tjockare och tätare ut. Våra hårfibrer skonsamt mot huden och påverkar inte hårets återväxt negativt på något sätt, utan ger enbart en estetiskt intryck.

Vid svårare och mer utbredda fall av håravfall, där den spontana förbättringen inte kommit igång efter denna period, finns vissa metoder att tillta, för att försöka väcka hårstråna ur sin vilofas. Men dessa metoder är varken effektiva eller har några trevlig bieffekter.