Nordens bästa priser | 100% nöjd kundgaranti | Snabba leveranser | 5/5 Stjärnor på pricerunner

Vad är minoxidil?


Vad är minoxidil? (Hårserum)

Minoxidil, som bland annat säljs under varumärket Rogaine och Kirkland, är ett läkemedel som används för behandling av högt blodtryck och håravfall. Det är en blodtryckssänkande vasodilator. Det är tillgängligt som ett generiskt läkemedel på recept i oral tablettform och receptfritt som en aktuell vätska eller skum.

Minoxidil, applicerad lokalt, används ofta för behandling av håravfall. Det är effektivt för att främja hårväxt hos personer med androgen alopeci oavsett kön. Minoxidil måste användas på obestämd tid för fortsatt stöd för befintliga hårsäckar och underhåll av eventuell återväxt av hår.

Forskning visar att detta läkemedel är upp till 60 % effektivt för att förhindra håravfall och uppmuntra hårväxt.

Varför tappar jag håret?

Mönsterhåravfall är ett håravfallstillstånd som främst påverkar toppen och framsidan av hårbotten. Vid manligt håravfall (MPHL) uppträder håravfallet vanligtvis som antingen en vikande främre hårfäste, håravfall på kronan (vertex) av hårbotten eller en kombination av båda. Kvinnligt håravfall (FPHL) uppträder vanligtvis som en diffus uttunning av håret över hela hårbotten.

Manligt håravfall verkar bero på en kombination av genetik och cirkulerande androgener, särskilt dihydrotestosteron. Orsaken till håravfall hos kvinnor är fortfarande oklar.

Hantering kan innefatta att helt enkelt acceptera tillståndet eller raka huvudet för att förbättra den estetiska aspekten av tillståndet. Annars inkluderar vanliga medicinska behandlingar minoxidil, finasterid, dutasterid eller hårtransplantationskirurgi. Användning av finasterid och dutasterid hos kvinnor är inte väl undersökt och kan resultera i fosterskador om de tas under graviditeten.

Håravfall vid 50 års ålder drabbar ungefär hälften av männen och en fjärdedel av kvinnorna. Det är den vanligaste orsaken till håravfall.

Bieffekter på Minoxidil

Applicerad minoxidil på skalpen fungerar i allmänhet väl, men biverkningar inkluderar klåda i ögat, klåda, rodnad eller irritation på det behandlade området och oönskad hårväxt på andra ställen på kroppen.

Andra biverkningar kan vara utslag, klåda, andningssvårigheter, svullnad av mun, ansikte, läppar eller tunga, bröstsmärtor, yrsel, svimning, takykardi, huvudvärk, plötslig och oförklarlig viktökning eller svullnad av händer och fötter.